Compagnons de Route

WETEN MANNEN WEL WAAROM?

Compagnons de Route, dat zijn voorlopig al Lander, John en Emanuel. Drie ‘mannen’, althans zo wil de wereld het. Maar wat is dat ‘man-zijn’?

Hoe doen wij mannen het in de wereld? Hoe gaat het met ons? Waar lopen we tegenaan in onze relaties, ons eventueel vaderschap en onze jobs? Kunnen wij echt niet goed communiceren over emoties of is dat een kleerkast van een cliché? Zijn we geboren vuurmakers of mag dat ook in de doos der vergetelheid?

Tijdens onze ontmoetingen in groep hebben we geen concreet einddoel. Dat is belangrijk. We organiseren geen lesreeks, geen coachingsessies en al zeker geen therapie. Wat wel? Dat bepaal jij mee. We gaan om te beginnen luisteren naar elkaars verhalen, uit het leven gegrepen. Leren praten over dat wat ons wakker houdt. Samen. Ontdekken dat we niet alleen zijn met die verhalen is ontzettend bevrijdend. Maar we trekken ook drie keer de natuur in: ontspannen, koken, spelen … de essentie.

Het eigenaarschap van deze ontmoetingen delen we dus van meet af aan.

Het enige waar de drie compagnons tijdens de route over zullen waken is een veilige omgeving zodat iedereen zich welkom en gehoord zal voelen in een kader van absolute gelijkwaardigheid.

Mag het eens botsen? Ook dat mag. We zijn mensen. Solidariteit en team spirit is iets wat rustigaan groeit, maar ook daarover waken we samen.

PRATEN, SPELEN, BELEVEN

Op de agenda zetten we zowel groepsgesprekken als natuurbeleving en rituelen.

Onze westerse wereld heeft aan alledrie een groot tekort en dat is meer dan jammer. Welke rituelen kunnen we samen creëren? Krachtige momenten van samenzijn, van verbinden, van delen. Verbinden met onszelf, met mekaar, met die natuur. Alleen al samen koken en rond een vuur zitten – tuurlijk wel – is al een prachtig ritueel.

PROGRAMMANMANMAN

1 # KENNISMAKING IN DE NATUUR
# zondag 22/9 16:00 – 21:00 (Bloemenbos Stabroek)

We ontmoeten mekaar, niets hoeft, je welkom voelen is het enige opzet van de avond. We koken en eten samen in een prachtig stuk natuur en horen graag waarom jij er bij bent, wat jouw worstelingen zijn, jouw hoop en dromen.

2 # GESPREK ‘MAN-ZIJN
# zondag 6/10 19:00 – 20:30 (studio cordula)

De eerste gespreksavond fileren we – met humor – dat man-zijn. Wie heeft welke rolmodellen meegekregen en rijmen die met jouw innerlijke stem? Welke verhalen draag jij bij over (on)mogelijke verwachtingen?

3 # GESPREK ‘RELATIES & VADERSCHAP’
# zondag 20/10 19:00 – 20:30 (studio cordula)

Ook over het vaderschap en het partner-zijn als man, heeft onze cultuur wel wat cliché’s in petto. Weinigen ervan zijn werkbaar. Tijdens de tweede gespreksavond luisteren we naar die verhalen en onderzoeken we samen of er na de ‘nieuwe man’ weer ruimte mogelijk is voor de behoeften van beide partijen, de jouwe én de partners en eventuele kinderen.

4 # WILDPLUKKEN
# zondag 3/11 14:00 – 17:00 (op locatie ism vzw De Beek)

Genoeg gepraat voor even. Handen uit de mouwen, of dat nu twee linker- of rechterhanden zijn, plukken onder begeleiding van een gids kan iedereen en is heerlijk. Laat de jager maar thuis en breng de verzamelaar mee.

5 # GESPREK ‘IN VERBINDING MET GEVOELENS’
# zondag 17/11 19:00 – 20:30 (studio cordula)

De derde gespreksavond gaan we dieper. We kennen mekaar ondertussen, we beseffen dat we niet uniek zijn in ons worstelen, en dus is het moment daar om eens te praten over verbinding. Verbinding met onze gevoelswereld. Hoe hard staan we eigenlijk willens nillens op die rem? Welke gevoelens ontzeggen we onszelf en waarom? Boys don’t cry? Oh please, man up!

6 # WEEKEND IN DE NATUUR
# vrijdag 29/11 19:00 – zondag 1/12 16:00 (Ardennen)

Speelkleren in de rugzak, boots on the ground. We trekken de Ardennen in, logeren in een fijn huis dus geen zorgen over een warm bedje. Wandelen, koken, spelen. Awel ja, vooral veel spelen. Het innerlijke kind moet mee, dat is de enige vereiste. We zetten een carpooling op, dan begint de speeltijd al bij het instappen.

7 # AFSLUITEND GESPREK
# zondag 15/12 19:00 – 20:30 (studio cordula)

Een laatste samenkomst, al zullen velen sowieso nog wel afspreken. Nieuwe vrienden? We hopen het. We willen eens horen wat de reeks jullie heeft bijgebracht, of je je gesterkt voelt door de vele verhalen, het besef er niet alleen voor te staan of uniek te zijn in jouw vorm van lijden of worstelen. Misschien maken we nog wel nieuwe plannen.

Zelf een groepsreeks organiseren in studio cordula?

hier breng je mensen samen om te leren

Het kernidee van studio cordula is dat mensen uit de regio mekaar hier ontmoeten. Heb jij een fijn idee voor een lesreeks, dan zetten wij die op de agenda.

openstudiodag # april 2023