Welkom lieve bezoeker,
Onze westerse wereld blinkt uit in zakelijke en technologische efficiëntie dankzij nauwgezet (eeuwenlang) wetenschappelijk onderzoek en dito ontwikkelingen. Ik ben zelf wetenschapper en kijk oprecht met grote bewondering naar dat verhaal dat begon bij het kritisch aanklagen van de uitwassen van de kerk en ons ondertussen leerde hoe genetica werkt en mensen doet dromen van interstellair reizen.
Tegelijkertijd voel ik al mijn hele leven lang een sterk gemis in onze westerse cultuur. Studio cordula, mijn geesteskindje, wil daar in en om Schoten iets aan veranderen, een klein steentje verleggen, voor jou, voor de bewoners van de studio, voor mezelf.
te veel tekens aan de wand
Waar onze levensverwachting almaar toeneemt, betwijfel ik samen met velen of dat ook wel zo kwaliteitsvol en zinvol gebeurt. Denk maar aan de statistieken rond burn-out, depressie, zelfmoord, schooluitval, echtscheidingen enz.
liefde, lichamelijkheid, mentale zorg, ontmoeting & cultuur
Vijf domeinen in het leven die langzaamaan ondergesneeuwd raken. Voor mij persoonlijk zijn deze zachte waarden en domeinen echter de absolute essentie en is hernieuwde aandacht hiervoor een (deel van de) oplossing voor de vele negatieve symptomen van vandaag. Voor volwassen, voor jongeren, voor ouderen, voor kinderen. Voor iedereen die zich niet gelukkig of gezond voelt, voor wie vaak of sporadisch worstelt.
een paradoxaal aanbod?
In studio cordula krijgen heel diverse bewoners van mij de tijd en de ruimte om die specifieke levensessenties te ondersteunen, wie weet wel voor jou. Als je grasduint in het aanbod, zal je ongetwijfeld snel voelen dat het ene écht resoneert bij jou en het andere misschien volstrekt niet. Dat is prima, we zijn allemaal best verschillend. Sommigen onder ons zijn erg rationeel en hebben wellicht grote baat bij een analytisch loopbaantraject of oplossingsgerichte psychotherapie, anderen zijn dan weer op zoek naar diepe spirituele connectie met de natuur, met andere mensen of met hun lichaam. Zij zullen wellicht sneller aankloppen bij reiki, de vrouwencirkels of een van de vele andere mooie rituelen.
verschillen zijn ook maar een stukje identiteit
We zouden met een torenhoog cliché kunnen stellen dat er in onze studio voor “elk wat wils is”, maar mijn droom is om die – in onze samenleving sterk uiteenlopende – visies wat meer in dialoog te laten treden. Wie erg rationeel in het leven staat, nodig ik uit om de herinnering als kind aan een zachte moederhand op je hoofd of rug eens op te roepen. Missen we dat niet, lees: welkom voor reiki. Wie afkerig staat van wetenschap, nodig ik uit om eens te bevragen bij zichzelf of-ie een levensreddend geneesmiddel zou weigeren. Die tegenstelling is niet houdbaar, die tegenstelling is louter een rem om vrij te kunnen leven, die tegenstelling is een stukje ego dat het eigen geluk in de weg staat.
de basislessen van leven en geluk staan niet in het leerplan
Als vergelijkend cultuurwetenschapper (UGent) leerde ik ruim vijfentwintig jaar geleden naar cultuurverschillen kijken met een bijzonder (zelf)kritische bril, zowel naar de eigen (westerse) cultuur als andere. In heel wat culturen is er een immense rijkdom aan liefde en verbinding, fundamentele kennis die onze cultuur niet zo sterk ontwikkelde. Hoeveel lessen kreeg jij op school over hoe gelukkig worden en anderen gelukkig maken, hoe een mooie liefdesrelatie uitbouwen of hoe een succesvolle vriendschap aangaan waarbij iedereen gelijkwaardig is? Ik kan niet anders dan mijn professor en leraar van het leven hier oprecht vernoemen en bedanken voor alles: Balagangadhara Rao.
wat bracht de westerse cultuur voort?
De psychologie als academische discipline is nog geen 150 jaar oud, in kennistermen zijn dat bijna kinderschoenen, al is psychiater prof. em. Paul Verhaeghe voor mij een sterke uitzondering en is ook hij een van mijn mentoren. Zo pleit hij in zijn boek Intimiteit (2018) glashelder voor de integratie van geneeskunde én psychologie, want die dualiteit (lichaam vs geest) is volstrekt voorbijgestreefd. Dat hij bovendien een van de weinigen is die wél kijkt over de grenzen van de westerse cultuur mag niet verbazen. Zijn boeken zijn een grote aanrader. Tot het midden van de 19de eeuw was ‘zielenzorg’ echter iets voor achter gesloten deuren of in de biechtstoel, schaamte de dominante emotie. Laat ons dan ook eerlijk zijn, en stellen dat we op dat vlak weinig culturele en nog onvoldoende wetenschappelijke expertise hebben. Kersverse moeders herkennen wellicht de paniek die samenvalt met de duizenden vragen die ze hebben of hadden net na de geboorte. Wie heeft daarover geruststellende kennis meegekregen van thuis uit of van op school die bruikbaar was op dat moment? It takes a village to raise a child, maar buren kennen mekaar niet meer en het boerenverstand oogst louter nog kritiek.
exotisme, escapisme of pionierschap?
Dat tijdens de jaren ’60 van de afgelopen eeuw talloze avonturiers en kritische zielen hun heil begonnen zoeken in o.a. oosterse tradities mag dan ook niet verwonderen. Yoga is het bekendste voorbeeld en is sinds een vijftiental jaar enorm populair geworden in het westen. Ondertussen is er een explosief niche-aanbod in onze maatschappij aan alternatieve of complementaire zorg, maar bijna altijd is het of het een, of het ander. Of rationeel, of spiritueel. Terwijl in mijn ogen zowel chirurgen, yogadocenten, psychiaters, nieuwe heksen, verpleegkundigen, geboortedoula’s en lesgevers in mindfulness allemaal vechten tegen één gemeenschappelijke vijand en dat is de homo economicus, door mij vrij vertaald als de uitgeputte mens. De mens die een tekort heeft aan liefde, gezonde voeding, vrije tijd, intimiteit, natuurbeleving, zinvolle invulling van het leven en verbinding met anderen, verbinding met zichzelf, verbinding met het eigen lichaam.
tijd voor verandering
Ik wil jou dan ook van harte uitnodigen om in het leven wat plaats te maken voor die verbinding, dezelfde vraag heb ik gesteld aan alle bewoners die werken in de studio: de therapeuten, coaches, consulenten en docenten. Voel wat bij jou past, neem gerust en vrijblijvend contact op voor een eerste sessie, probeer het eens uit ook al vergt dat een stapje uit je comfortzone. De wereld vandaag zal het initiatief niet nemen, de focus ligt daar immers louter op arbeidsprestatie, op het economische en het uiterlijke. Zelfzorg is dus een keuze voor het geluk van jezelf en van wie jij liefhebt, het is echt wel een moedige stap om die te zetten want het taboe over mentale en levenszorg is zeker de westerse wereld nog niet uit.
wees water en vloei
Ik deel tot slot graag één inzicht waar ik bijzonder dankbaar voor ben: we zijn niet statisch, we zijn constant veranderende wezens. De grootst mogelijke bron van ongelukkig zijn, is de gedachte dat je al volledig gevormd bent, klaar en niet meer in staat tot groei. Zowel culturen als mensen zijn dynamisch, vloeiend, buigzaam. Je kan worden wie je wilt zijn. Dat is een keuze, maar alweer eentje die moed vergt. Het mooie daaraan is: je kan dat eigenlijk niet alleen, je hoeft dat niet alleen te doen.
“Jij en je lichaam, goddelijk heidens.” – Paul Snoek
voel je hier thuis
voel je hier veilig
voel je hier oprecht welkom
liefdevolle groet,
Emanuel Maes